SUN-archief toegankelijk via digitale studiezaal Nijmegen

door 6 okt 2017Blog

Uitgeverij SUN was een typisch Nijmeegs bedrijf met een landelijke uitstraling. Vanaf de oprichting in 1969 tot de overgang naar uitgeverij Boom in 2002 was de SUN in Nijmegen gevestigd, hoofdzakelijk aan de Bijleveldsingel. De stafleden woonden in Nijmegen en hadden hier gestudeerd. Met de oprichting kwam de SUN tegemoet aan dringende vragen die binnen de Nijmeegse studentenbeweging bestonden.

In de eerste tien jaar van het bestaan van de SUN, hadden de uitgegeven boeken een maatschappijkritische, vaak ook marxistische inslag, daarna bestreken ze een breed scala aan onderwerpen: architectuur, cultuur, filosofie, geschiedenis, kunst, literatuur, politiek, religie en – als vreemde eenden in de bijt – wandelen en fietsen. Vanaf het begin heeft de SUN zich gericht op een links / progressief, intellectueel publiek dat in heel Nederland, maar vooral in universiteitssteden te vinden was.

Sjef van de Wiel en Henk Hoeks voor het SUN-pand, Bijleveldsingel 9, 1975 (foto RAN)

Een goede manier om het SUN-archief te beschrijven is de archeologische: laag na laag wordt zo onthuld.

De bovenste laag zijn natuurlijk de publicaties: circa 750 boeken en tien tijdschriften (zoals Te Elfder Ure, Tijdschrift voor Vrouwenstudies en Oase, Tijdschrift voor Architectuur).

De tweede laag omvat de recensies die SUN-staflid Margreet Flink ruim dertig jaar consciëntieus heeft bijgehouden, soms vele tientallen per boek. Een deel van die recensies zijn eenvoudige aankondigingen, andere plaatsen het besproken boek in zijn context: de ontwikkeling van de auteur of de positie binnen het debat.

In de derde laag treffen we stukken aan die op de totstandkoming van de boeken betrekking hebben. Van een aantal boeken bestaan afzonderlijke dossiers, maar de meeste stukken die tot deze laag horen, zijn te vinden in de lange series brieven van de SUN-redacteuren Hugues Boekraad, Henk Hoeks en Wilfried Uitterhoeve. Ze corresponderen met (potentiële) auteurs over hun projecten en met buitenlandse uitgevers over vertalingen.

Dalen we nog een laag verder af, dan belanden we bij het uitgeefbeleid. Dit werd besproken in de redactievergaderingen, maar ook in het stichtingsbestuur en in de SUN-staf (de genoemde personen plus eindredacteur Mayke van Dieten en directeur Sjef van de Wiel).

In de onderste laag treffen we stukken aan die betrekking hebben op de bedrijfsgeschiedenis in strikte zin: de financiële resultaten, de huisvesting, de strategische koerswijzigingen (bijvoorbeeld om de SUN van een linkse, maatschappijkritische uitgeverij om te vormen in een progressieve, culturele uitgeverij.

 

Wie de inventaris van het archief van uitgeverij SUN wil bekijken, kopieert  https://studiezaal.nijmegen.nl/ran/_detail.aspx?xmldescid=2126497939

Share This