Boekpresentatie 18 februari: De Stadsbedwelmers

door Blog, Den Bosch, Ziekenhuizen1 reactie

Op donderdag 18 februari aanstaande is de presentatie van mijn nieuwste boek De Stadsbedwelmers. 65 Jaar Anesthesiologie in ’s-Hertogenbosch 1950 – 2015

Dit is een bijzonder boek. Nog nooit heeft een maatschap anesthesiologie van een niet-academisch ziekenhuis opdracht gegeven om zijn geschiedenis te schrijven, en dan niet door een vakgenoot die alle ins and outs van anesthesiezuilen, gassen en larynxmaskers kent, maar door een historicus, weliswaar een die veel over ziekenhuizen heeft geschreven. Maar toch: een leek.

De keuze heeft tot gevolg gehad dat  een groep medisch specialisten zelden zo indringend geportretteerd is als in dit boek. Met hun sterke en zwakke punten, hun groeipijnen, hun trots en betrokkenheid bij hun werk en natuurlijk hun patiënten.

Dat heeft weer te maken door de gebruikte methode. Enkele tientallen anesthesiologen en professionals uit hun directe omgeving – anesthesiemedewerkers, chirurgen en operatieassistenten – zijn intensief geïnterviewd. Zij vertelden over hun werk en de veranderingen die daarin optraden. Diepgang heeft het boek gekregen, doordat de geïnterviewden niet alleen uit diverse beroepsgroepen komen, maar ook uit meerdere generaties. De oudste heeft al gepraktiseerd tijdens de Tweede Wereldoorlog, de jongsten zijn net uit de startblokken gekomen.

De stadsbedwelmers, 65 jaar Anesthesiologie in 'S-Hertogenbosch, 1950 - 2015

Plaats: Boekhandel Heinen, Kerkstraat 27, 5211 KD ’s-Hertogenbosch
Tijd: 18 februari 2016, 18:00 – 19:00 uur

Boekhandel Heinen

Boekpresentatie: De Stadsbedwelmers

Het boek wordt aangeboden aan burgemeester A. Rombouts van ’s-Hertogenbosch en aan H. Buiting, voorzitter van de raad van bestuur van het Jeroen Bosch Ziekenhuis

Share This